2500 lékařů chce dát výpověď. Kvůli platu


Hromadnou výpovědí na konci roku kvůli platu hrozí již 2500 nemocničních lékařů, v nemocnicích jich pracuje dohromady 16 tisíc. Lékařské odbory odstartovaly před měsícem kampaň, v níž varují, že lékaři houfně odejdou do ciziny, pokud se jejich platové podmínky v Česku nezlepší. Česká lékařská komora včera vyzvala lékaře, aby se připojili. Ministerstvo i zdravotní pojišťovny však akci zpochybňují.

Už na startu kampaně vyjádřilo podpisem připravenost k výpovědi 1500 lékařů, za čtyři týdny se přidalo dalších 1000, řekl včera ČTK předseda Lékařského odborového klubu (LOK) Martin Engel. Podle zjištění ČTK však odboráři dosud neinformovali vedení nemocnic o požadavcích na vyšší plat. Žádné zprávy nemá ani ministerstvo zdravotnictví. Požadavky odborářů totiž směřují k politikům, chtějí od nich na zvýšení platů tři až čtyři miliardy korun ročně, prý už na slibované reformy nebudou čekat.

Odbory nejednají s řediteli

"Žádná z odborových organizací v nemocnici nekontaktovala ředitelství kvůli platům, takže těžko můžeme předjímat stanovisko a hledat řešení," řekl ČTK ředitel pražské Všeobecné fakultní nemocnice Jan Bříza. Jednotlivé výpovědi by podle něj nebyly problém, pokud by výpovědi byly plošné v celém státě, i řešení by muselo být plošné. "Věřím, že i při hromadné výpovědi menší či větší skupina zodpovědných zdravotníků přechodně zajistí základní péči o akutní případy," řekl ČTK náměstek ředitele brněnské Fakultní nemocnice U svaté Anny Ivo Rovný.

Mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň ČTK řekl, že ministerstvo může platy ovlivnit jen v přímo řízených organizacích. "V tuto chvíli nemáme žádný signál, že by fakultní nemocnice řešily takový problém," uvedl. Podle Sršně by se odbory a komora měly soustředit na vyjednávání se zaměstnavateli. Platové tabulky umožňují ocenit kvalitní lékaře. Krizové scénáře ministerstvo nepřipravuje. Výpovědi hrozí až za půl roku, těžko podle Sršně předjímat, kdo a jak bude situaci řešit.

Podle ředitele litomyšlské nemocnice Libora Vylíčila jsou mzdy lékařů v jejich zařízení "slušné". Loni měli v průměru 52 tisíc korun. "V dnešní ekonomické situaci nelze zvažovat další růst, zdravotní pojišťovny nám spíše omezují platby," uvedl. Hrozbu výpovědí bere jen jako nátlak.

Jde také o přesčasy

"Ten problém vyhnívá už léta. Nelze pořád koukat, jak mladí lékaři odcházejí, protože podmínky jsou neúnosné, nejen platové, ale i obrovské množství přesčasů," řekl ČTK předseda LOK v karlovarské nemocnici Peter Igaz. Podle něj se dosud všechny vlády snažily, aby situace vydržela alespoň po jejich volební období. "Buď to necháme vyhnít, nebo ať si na to ti nahoře najdou jiné lidi," prohlásil Igaz.

"Tady u nás v nemocnici jsem osobně žádnou větší aktivitu nezaznamenal. Určitě to lidé registrují, ale nemyslím si, že by se zatím přidávali," řekl ČTK Tomáš Šebek z hořovické nemocnice.

Podle předsedy zlínského sdružení ČLK Lubomíra Nečase se lékaři v Krajské nemocnici Tomáše Bati na výpovědích domlouvají.

V jihlavské nemocnici podporuje akci 90 ze 150 lékařů, v brněnské Nemocnici Milosrdných bratří 38 z 65, v krnovské nemocnici 60 lékařů. Žádná odezva není ve Fakultní nemocnici Brno, kde pracuje 780 lékařů.

Zdroj: www.ihned.cz