Prohlášení předsednictva LOK-SČL ze dne 12 října 2013

Předsednictvo LOK-SČL sleduje s krajním znepokojením situaci kolem řešení nedostatečných úhrad zdravotní péče v nemocnicích pro rok 2013.

Současná vláda v demisi ústy svého předsedy Ing. Jiřího Rusnoka i prohlášeními ministra zdravotnictví přislíbila řešit likvidační finanční situaci českých nemocnic, která nastala v důsledku úhradové vyhlášky, vydané ještě exministrem Hegerem. Kombinací snížení úhrad péče a zvýšení DPH došlo k situaci, kdy prakticky všechny nemocnice ČR hospodaří s významnou ztrátou a minimálně jedna třetina je blízko likvidaci. LOK-SČL jakou součást krizového štábu nemocnic upozorňoval, že tato situace nastane nejpozději po prázdninách letošního roku. Oficiálními místy byly tyto názory bagatelizovány. Nicméně současná situace jasně potvrzuje, že naše obavy byly oprávněné a naopak situace je vážnější, než jsme čekali.

První prohlášení vlády Jiří Rusnoka byla nadějná a slibovala byť limitované, ale systémové a faktické překlenutí hrozby neřízeného zániku řady nemocnic. V tomto duchu také probíhala první jednání s Krizovým štábem.

Zásadní zlom však z důvodů, které nejsou zcela zřejmé, nastal na jednání tripartity 20. září 2013, kdy premiér zcela změnil rétoriku i identifikaci problému a prakticky převzal argumentaci předchozí pravicové vlády. Premiér tedy připustil, že souhlasí postojem bývalého náměstka MZ a autora úhradové vyhlášky Ing. Noska, který před svou rezignací v ČT připustil, že účelem vyhlášky bylo ekonomicky zlikvidovat část nemocnic. O tom, že záměrem bývalé pravicové vlády bylo likvidovat a následně privatizovat zdravotnictví, nemůže být pochyb.

Můžeme se jen domnívat, co za změnou postojů Jiřího Rusnoka stojí. Premiér má nepochybně správné informace a musí si být závažnosti situace vědom. Obáváme se, že finanční skupiny, které jsou hlavní hybnou silou snahy o likvidaci a rozkradení českého zdravotnictví, získaly významný vliv i na současnou vládu v demisi.

Negativní zkušenosti s divokou privatizací 90. let má nepochybně každý občan ČR. Není pochyb o tom, že nešlo o nic jiného než rozkradení veřejného majetku a likvidaci řady fungujících podniků. Stejný osud potká české zdravotnictví, pokud této krizové variantě nezabráníme. Skutečnost, že v Krizovém štábu se spojila řada občanských iniciativ, které mají běžně rozdílné i protichůdné postoje ke zdravotnictví, svědčí o tom, že riziko je skutečné a významné.

Vědom si závažnosti stavu rozhodl se LOK-SČL na mimořádném zasedání předsednictva zvýšit tlak na odpovědné představitele ČR vyhlášením stávkové pohotovosti.

Za předsednictvo LOK–SČL MUDr. Martin Engel

Rychnov nad Kněžnou