2014: rok velkých změn

Co vše se mění od ledna 2014. Nejvíce novinek přinášejí změny občanského a obchodního zákoníku, dále se mění například i některé daně

2014: rok velkých změn

Od Nového roku nastává celá řada důležitých změn, které mají dopad na život občanů i podnikatelů. Přinášíme přehled těch nejdůležitějších.

Zdravotnictví

 Končí poplatky v nemocnicích
Od 1. ledna pacienti neplatí stokorunový poplatek za den pobytu vnemocnici. V létě o tom rozhodl Ústavní soud. V ordinacích, na pohotovosti a v lékárnách za recept se zatím bude platit dál.

Porod jen s asistentkou
Od ledna má budoucí matka možnost vybrat si, zda si u porodu přejelékaře, nebo pouze porodní asistentku. Dosud u něj vždy musel býtlékař. Nově na žádost ženy postačí, když lékař provede vstupní kontrolu. Pokud to ošetřující porodník schválí, ženy si budou moci přivést vlastníporodní asistentku.

Pozvánky na kontrolu
Ministerstvo zdravotnictví a zdravotní pojišťovny spouští systém na podporu prevence vybraných nádorových onemocnění.Zdravotní pojišťovny budou přispívat na rozesílání výzev k tomu, aby se jejich pojištěnci dostavili na preventivní prohlídku. Cílem je snížení počtupacientů s rakovinou prsu, děložního hrdla či tlustého střeva.

Změny v platbě nemocenské
Od Nového roku končí tříletá výjimka, kdy zaměstnavatelé hradili 21 dní nemocenské svým zaměstnancům. Opět budou hradit pouze 14 dní a poté tato povinnost připadne státu. První tři dny nemoci zůstávají neplacené.

: Lékaři musí omezit přesčasy
Končí výjimka z pravidel Evropské unie, která českým lékařům a sestrám umožnila odsloužit dvakrát tolik přesčasových hodin než ostatním profesím. Příští rok budou moci odsloužit jen 416 hodin přesčasů namísto stávajících 832. Nemocnice ve velkých městech budou problém řešit například "půjčováním" lékařů z nedaleké nemocnice. Problém to bude hlavně pro menší zařízení. Ministr zdravotnictví Martin Holcát se už snaží výjimku prodloužit o další dva roky, to ale vyžaduje změnu zákona a souhlas zákonodárců.

 14 dní

Zaměstnavatelé hradí svým zaměstnancům jen 14 dní nemocenské místo 21, zbytek platí stát.

100 Kč

Stokorunový poplatek za den pobytu v nemocnici se už od Nového roku neplatí.


 Ceny energií

 Elektřina
Každá kilowatthodina, kterou odeberou domácnosti, je od ledna levnější v průměru o 11 procent. Energetický regulační úřad očekává, že ČEZ svým maloobchodním zákazníkům sleví o 12 procent. Pražská energetika by měla snížit ceny o 9,5 procenta a E.ON o 8,8 procenta. Hlavním důvodem je pokles ceny silové energie na burzách: zatímco před dvěma lety se megawatthodina prodávala za téměř 60 eur, v roce 2013 se cena blížila 35 eurům. Velkým podnikům, které si elektřinu nakupují samy, vývoj na trzích s energií uleví podstatně víc než domácnostem. V roce 2014 však poklesne i regulovaná složka ceny elektřiny, vláda se s regulátorem dohodla na zafixování poplatku za obnovitelné zdroje na 495 korunách za megawatthodinu.

 Plyn
U cen zemního plynu se letos nedá čekat takové snížení cen jako u elektřiny. Dodavatelé obecně slibují, že v roce 2014 buď nebudou zdražovat, nebo že dokonce půjdou se sazbami dolů.


 11 %

Jedna kilowatthodina elektřiny se pro domácnosti zlevňuje v průměru o 11 procent.


 Daně

 Konec dědické a darovací daně
Daň dědická a darovací se ruší, příjmy z darů a dědictví budou spadat pod daň z příjmu. Sazba činí 15 procent u fyzických osob, 19 procent u právnických. Za zmínku stojí pravidlo, že pokud je bezúplatný příjem použit k dosažení, zajištění a udržení příjmů, pak lze zároveň o něj základ daně snížit, takže nemusí být zdaněn.

: Uznatelnost ztráty
Ztráta z prodeje pozemku bude daňově uznatelná pro právnické osoby.

 Odpočty darů
U možnosti odečtu darů od základu daně se limit zvedá u zaměstnanců na 15 procent ze základu daně a u právnických osob na 10 procent.

 Zdanění zaměstnanců
Příjem zaměstnance, který podléhá dani srážkou (odvádí ji přímo ten, kdo peníze vyplácí), se zvedá na 10 tisíc korun měsíčně, ale nově musí plynout výhradně z dohody o provedení práce. Dosud byl limit pět tisíc a vztahoval se na jakoukoli odměnu od vedlejšího zaměstnavatele.

 Zaměstnávání žáků a studentů
Daňově uznatelný motivační příspěvek žákovi střední školy se zvyšuje na pět tisíc měsíčně, respektive na deset tisíc pro studenta vysoké školy.

Prodej cenných papírů
Šestiměsíční test pro osvobození příjmů z prodeje cenných papírů mizí (přechodně zůstává jen u papírů nabytých do konce roku 2013) a prodlužuje se na tři roky, naopak pětiletý test se zkracuje také na tři roky. Příjmy z prodeje cenných papírů jsou osvobozeny vždy, pokud jejich úhrn za rok nepřesáhne 100 tisíc korun.

 Odpočty na vědu a výzkum
Pro odpočet na podporu výzkumu a vývoje platí zvýšené limity, navíc bude možné odečíst si i náklady vynaložené na finanční leasing nebo na služby od veřejné vysoké školy či výzkumné organizace.

 Odpisy pohledávek
Ve většině případů už nebude nutno vymáhat pohledávku nejprve soudně. Tvorba opravných položek bude ve dvou fázích - 18 měsíců po splatnosti polovina sumy a 36 měsíců po splatnosti zbytek. Zádrhelem je výjimka pro pohledávky vzniklé do konce roku 2013, takže po dlouhou dobu bude v některých případech nutné vést dvě paralelní evidence.

: Daň z nabytí nemovitosti
Tím, kdo platí daň, je u převodu prodávající, ale strany si mohou nově sjednat, že jím bude kupující. Daň z nabytí nemovitých věcí má stejnou sazbu jako zrušená daň z převodu nemovitostí, tedy čtyři procenta.

: Daň z nemovitosti
Daň z nemovitostí se nově bude jmenovat daň z nemovitých věcí a její struktura se mění. Například u počítání nadzemních podlaží u staveb k podnikání - nově pouze pokud přesahují jednu třetinu zastavěné plochy, takže skončí takzvané zdaňování věžiček.

 DPH elektronicky
Plátci DPH musí od Nového roku podávat daňová přiznání i hlášení jen elektronicky. Týká se to všech firem, u živnostníků jen těch, jejichž roční obrat překročí šest milionů.

 Daňová přiznání
Přibude lidí, kteří si budou muset podat daňová přiznání sami, ne prostřednictvím svého zaměstnavatele. Bude se to týkat všech, jimž v roce 2013 aspoň jednou měsíční výdělek překročil 104 tisíc hrubého, a vztahují se tak na ně pravidla pro odvod solidárního příspěvku.


15 %

Zaměstnanci si ze základu daně mohou nově odečíst za dary až 15 procent, firmy 10 procent.


 Katastr nemovitostí

 Vyšší poplatky
Majitelům nemovitostí se prodraží, když si vezmou hypotéku nebo budou chtít svůj pozemek či dům pronajmout. Katastrální zákon zavádí patnáct nových zápisů, za které bude úřad vybírat tisícikorunu. Navíc budou lidé platit za úkony, které byly dosud zdarma. Například výmaz zástavního práva po splacení hypotéky. Změny se dotknou především práva stavby, nájmu a pachtu, což je nájem například zemědělské půdy nebo závodu. Takových zápisů úřad ročně provede řádově stovky tisíc.

 Lepší informace
Aby se předcházelo podvodům s vlastnictvím nemovitostí, poskytuje katastrální úřad od ledna novou službu. Lze si objednat informování pomocí e-mailu či SMS o změnách, ke kterým v registru dochází. Ti, kdo mají do dvaceti nemovitostí, za to zaplatí poplatek 200 korun, majitelé většího počtu nemovitostí budou platit desetikorunu za objekt na rok.


 1000 Kč

Katastrální zákon zavádí patnáct nových zápisů, za které bude úřad vybírat tisícikorunu. 


 Školství

 Učitelé mají poslední šanci zapsat se na VŠ
Nejpozději do konce roku 2014 se musí učitelé, kteří stále nemají vysokoškolské vzdělání, zapsat na vysokou školu. Skončí totiž lhůta, do které si učitelé měli potřebné vzdělání doplnit. Ta se v minulosti již několikrát posouvala a školské odbory proto tvrdí, že ze školství kvůli chybějícímu vzdělání mnoho kantorů neodejde.


 Občanský a obchodní zákoník

 Uzavření a platnost smlouvy
Posouvají se pravidla, kdy stačí podání ruky a kdy je opravdu potřeba smlouvu sepsat. Stejně jako možnosti, kdy je možné se ze smlouvy vyvázat. Těch by mělo po Novém roce oproti dřívějším letům ubýt. Smlouvy by měly platit v co největším rozsahu, na kterém se podnikatelé dohodnou.

 Koupě a prodej zboží
Nejčastější smlouva v mnoha obměnách, mezi podnikateli a zvláště pro konečný prodej zákazníkům. Jak se v jednotlivých případech liší, za co odpovídá prodejce a co se stane, když je prodané zboží vadné.

 Založení a vznik společnosti
Základní kapitál, zakladatelé, pravidla pro vznik společnosti a její uvedení v život - stejně jako samotné společnosti i pravidla první fáze jejich existence čekají některé zásadní změny. Autoři zákona slibují, že se zvláště tato fáze pro podnikatele zjednoduší.

 Manažeři: odměny a odpovědnost
Nově se zavádí některá pravidla, například pro odměňování manažerů, ale i pro vracení odměn. Klade se důraz na jejich odpovědnost, ale stanoví se i jejich ochrana.

Vlastnictví společnosti
V otázkách, jakým způsobem lze vlastnit podíl v akciové společnosti nebo společnosti s ručením omezeným, se nově zavádí například kmenové listy u s. r. o., mění se i pravidla pro úpisy akcií i některé části týkající se povinného odkupu minoritních akcionářů.

 Úvěry, financování a úroky
Půjčování peněz mezi podnikateli i od finančních institucí. Ty nově dostanou větší možnosti zvláště ve velkých a složitých případech, na některé změny si ale také musí dát pozor. Nová je i možnost úročit nejen dluh samotný, ale i již narostlé úroky z něj.

: Nájem
Nájem věci nebo především nebytových prostor jako provozoven. Pro nebytové prostory se ruší starý a několikrát upravovaný zákon a vše se sjednocuje do nového občanského zákoníku, podnikatelé v něm také vůči pronajímatelům získávají některá další práva. Na současné nájemní smlouvy dopadnou od Nového roku nová pravidla.

 Nemovitosti
Také pozemky a stavby, jejich koupě, prodej, nájem a další práva s nimi spojená čekají některé zásadní změny. Kromě spojení nových budov s pozemkem i například právo stavět. Mění se i pravidla katastru nemovitostí, která budou nově zcela zásadní pro určení majitele nemovitosti.

 Manželé
Účast manželů v podnikání, společný majetek a jeho oddělení, ale také souhlasy s podnikáním partnera. Ty byly dosud problémem u řady firem, aniž by to jejich vlastníci vůbec věděli. Nový zákoník mění některá pravidla, kdy je manžel spoluvlastníkem i kdy se může z odpovědnosti naopak vyvázat.

 Vlastnictví věci
Kdo je skutečným majitelem a kdy může o vlastnictví přijít. Zkracuje se například doba, po kterou se musí vrátit kradená a dále prodaná věc.


Vše o novém občanském zákoníku najdete nahttp://zpravy.ihned.cz/obcansky-zakonik/

 Veřejné zakázky

 Limity se zvýšily
Déle než rok a půl se firmy i úřady připravovaly na změny v zákoně o veřejných zakázkách - a nakonec je teď všechno jinak. Poslanci končící sněmovny zvýšili limity, od nichž je nutné vypisovat veřejnou soutěž: na dva miliony u služeb a šest milionů u stavebních prací (do té doby to byl milion, respektive tři miliony). Podle protikorupčních organizací je to krok zpátky, úřady zase argumentují papírováním spojeným s pořádáním malých tendrů.

 6 mil. Kč

Nový limit, od něhož se musí vypisovat veřejná zakázka, se pro stavební práce zvýšil ze tří milionů korun na dvojnásobek.

Zdroj: www.ihned.cz