Středomořská dieta? Někde již hudba minulosti…

62% dospělých Španělů má problémy s nadváhou, 28% Španělů kouří. Tato čísla potvrzují, že se ve Španělsku poměrně výrazně projevují neduhy dnešní společnosti. Španělé postupně opouštějí tradiční středomořskou dietu a v jejich stravě se objevuje čím dál více nezdravých návyků. V souvislosti s tím bylo zjištěné zvýšené riziko kardiovaskulárních onemocnění. To jsou hlavní závěry studie Ernica, která jako první provedla zevrubný výzkum na vzorku čítajícím přibližně 12 000 španělských občanů starších 18 let.

Podle údajů které studie Ernica získala, mají výrazné problémy s nadváhou hlavně starší lidé, kteří se často potýkají s pasivitou a nečinností. Přibližně 86% dospělých Španělů tráví volný čas na „gauči“. U televize lidé stráví nejméně 14 hodin týdně a k tomu dalších 7 hodin věnují práci na počítači.

„Přestože každému druhému je doporučováno, aby trávil volný čas aktivní, nejlépe fyzickou činností (alespoň 150 minut týdně střední intenzitou nebo 60 minut vysoce intenzivní činností), tak touto radou se řídí pouze 30% lidí,“ říká José Ramón Banegas, který je spolu s Fernandem Rodriguezem Antalejem z Autonomní univerzity v Madridu, zodpovědný za vývoj španělské studie.

Nevhodná strava

Mezi základní příčiny, které způsobují problémy s nadváhou je změna stravy. Tradiční středomořská kuchyně je v souvislosti s globalizací na ústupu. Byla nahrazena „upravenou“ středomořskou stravou, která je bohatší na živočišné tuky a naopak trpí nedostatkem několika nezbytných složek zdravé výživy.

Výrazným problémem je i nevyváženost stravy z hlediska energetické hodnoty. Např. množství nasycených tuků, které u španělských občanů tvoří 12% z celkového energetického příjmu, ačkoliv doporučený příjem je 7-8%. Ideální není ani množství bílkovin, které Španělé konzumují. Zejména s ohledem na množství cholesterolu. Zatímco doporučena denní dávka je 300 mg, španělský průměr činí 400 mg.

Nicméně u dalších složek potravy byl zaznamenán pokles. Příjem sacharidů se snížil až na současných 42%, i když doporučená dávka na den se pohybuje mezi 50-55% z celkového energetického příjmu. Pokles zaznamenalo i množství vlákniny, které Španělé zkonzumují. Průměrně se ve Španělsku sní 23 g za den, doporučená denní dávka je přitom 25 g. Dalším důležitým poznatkem je zjištění o nedostatečné konzumaci ovoce, zeleniny a mléčných výrobků.

Podle výzkumníka si 80% Španělů uvědomuje, že má problémy s obezitou, ale přesto pouze 40% populace reflektuje na rady odborníků.

Studie, sponzorovaná společností Sanofi, potvrdila, že počet lidí, kteří ve Španělsku kouří, zůstává vysoký. Ve skutečnosti se jedná o 28% dospělé populace, 15% kouří denně a každý čtvrtý se stává pasivním kuřákem.

Problémy s tabákem často vedou k dalším zdravotním potížím, jedním z nich je hypertenze. Ve Španělsku tímto problémem trpí 33%. Téměř 2/3 lidí o své diagnóze ví, z toho 79% se léčí. Nicméně 54% lidí, kteří se léčí, nedosahují cílových hodnot. „Proto jen něco přes 20% postižených hypertenzí dosahuje správných hodnot,“uvedl Banegas.

Stejně jako hypertenze velkým problémem je i zvýšená hladina cholesterolu. Jeden ze dvou Španělů trpí touto chorobou a navíc polovina z nich o tom vůbec neví. Ti, co znají svojí diagnózu, podstupují léčbu z 42%. Nicméně téměř polovina nedosahuje odpovídajících hodnot.

Asi 7% dospělé populace ve Španělsku tvoří diabetici, z toho 20% o tom, že je diabetik, netuší. Z těch, kteří vědí o svém problému 86% lidí se léčí, ale 31% zůstává bez kontroly. „To znamená, že více než polovina diabetiků není pod stálým lékařským dohledem,“ dodává Banegas.

Podle Dr. Rodrigueze Antaleja tato zjištění, v porovnání s posledním průzkumem provedeným ministerstvem zdravotnictví, ukazují, že předpoklady a riziko pro výskyt kardiovaskulárních onemocnění jsou ve Španělsku větší než v minulosti.

Výsledky jsou v souladu s tím, co se děje v ostatních zemích oblasti Středomoří. Málo fyzické aktivity, kouření, i nadměrné a nevyvážené stravování vede k současnému stavu. Odborník navíc připomíná, že pro Středomoří je typická nadměrná konzumace masa.  V kombinaci s výše zmiňovanými faktory to výrazně ovlivňuje zdravotní stav španělských občanů.

Podle generálního tajemníka ministerstva zdravotnictví Josého Martíneze Olmose je pro vládu nejvíce znepokojující stav kouření. Domnívá se, že ostatní problémy, které vedou ke kardiovaskulárním potížím, se dají omezit zlepšením informovanosti španělské společnosti. Podle Olmose je také zapotřebí zlepšit spolupráci pacientů s lékaři, aby se zvýšil dohled odborníků nad španělským obyvatelstvem.

Autor: Marek Opočenský s využitím www.elmundo.es